♥ I Follow! ♥

Tabung Duit Kawen. Click Semua Ye ^^







Wednesday, April 16, 2014

My 1st Time - Kek Lapis Cadbury

Assalamualaikum...

Salam hari Rabu buat semua readers.. Ada yang masih ber-wordless Wednesday ke? Hari ni tak nak buat wordless Wednesday bagai. Coz hari ni naz nak bercerita tentang 1st attempt naz utk wat kek lapis Sarawak.

Actually keinginan naz utk melapis kek lapis ni dah lama, tapi masa jer tak mengizinkan. But, disebabkan last week naz ada appointment with doctor, naz direct ambik cuti. Beli bahan siap-siap utk buat kek lapis pada hari tu.

Satu balang naz beli cadbury chocolate ni.


Actually, sebelum tu..naz dah minta resepi ngan cik Sunah Sakura. So, agak senang la kan nak tau camne nak buat if dah ada resepi. Disebabkan, resepi yang dibagi adalah resepi dari blog Dayang Jack, so...naz terus jer gunakan resepi dari blog Dayang Jack.

Resepi :

Kek Lapis India / Kek Lapis Cadbury
Resepi : dayangjack@dapurku sayang

bahan-bahan: loyang 9" x 9"
  • 450g mentega berkualiti tinggi 
  • 120g tepung hong kong / tepung gandum (diayak)
  • 220g gula halus
  • 10 biji telur 
  • 100g tepung biskut marie
  • 65g serbuk horlicks
  • 50g serbuk santan (1 peket)
  • 300g susu pekat manis
  • 2 bungkus kepingan coklat Cadbury
  • pewarna kuning - optional
Cara-cara:
  1. Sediakan loyang kek dan griskan dengan mentega.
  2. Putar mentega dan gula hingga kembang dan berkrim.
  3. Masukkan telur satu persatu sambil diputar perlahan.
  4. Masukkan tepung biskut marie, horlicks dan tepung, santan dan susu pekat sedikit demi sedikit. Putar lagi hingga sebati. Masukkan pewarna kuning jika suka. Kacau lagi sebati.
  5. Ambil 7 sudu besar adunan dan ratakan ke dalam loyang dan bakar hingga keperangan.
  6. Ulangi lapisan dan susunkan kepingan coklat pada setiap lapisan yang ketiga. 
  7. Sejukkan kek sebelum dipotong.
Nota:
  • Biskut marie dikisar halus dan diayak baru ditimbang.
  • Serbuk Horlicks boleh digantikan dengan serbuk nestum bayi jika suka.
  • Susu dan gula boleh dikurangkan atau dilebihkan mengikut citarasa sendiri.
  • Gunakan mentega yang berkualiti tinggi untuk dapatkan hasil yang baik. Contoh jenama Anchor dan SCS. 
  • Acuan saiz 9" x 9" digunakan untuk kek yang tidak terlalu tinggi. Boleh juga menggunakan loyang 8" x 8".
  • cara menyusun coklat : Bakar adunan terlebih dahulu. Kemudian susunkan coklat secara rawak. Tutupkan coklat dengan adunan seterusnya dan bakar hingga keperangan. ATAU masukkan adunan dan susunkan coklat secara rawak dan bakar. Terpulang pada keselesaan masing-masing.
  • Setiap layer dibakar/digril lebih kurang 7-10 minit mengikut kepanasan oven masing-masing. 
Susun kemain banyak chocolate cadbury wooo.


Well, ni adalah hasil naz melapis kek lapis. Ni adalah layer ke 3. Bakar kemain lama jugak sebenarnya..tak ikut sangat masa kat resepi. Kena masak sampai kekuningan uolls... 

Masa 1st attempt ni, naz tak seberapa lagi. But, di akhir2 tu..baru nampak agak cun sikit.

Actually ada dah menanya hasil terakhir kek naz ni, meh nak tunjuk hasilnya. But, ni yang terakhir la... sebab laku kemain kat umah. Hahaa.

Hasil akhir.

Kalau lihat, memang tak berapa perfect. Layer tak nampak sangat. Its okay la kan... sebab 1st attempt. Pasni bole try lagi, InsyaAllah akan getting better. Paling mahal sebab kemain banyak cekelatnya.

Kek laku wooo.. pasni, kalau menjadi..bole jimat la duit. Time raya bole buat. hehehe. Well, ada family request utk wat kek lapis masam manis plak. Nampaknya, hujung minggu ni..tu la projek naz gamaknya. hehe.


Terima kasih sudi baca.

Lots of love.


XOXO








Friday, April 11, 2014

Aku Si Pengidap Asthma.

Salam alayk..

Salam pagi sepertiga malam buat kalian, readers sekalian. Ada yang lepas bertahajjud ke? Alhamdulillah... :)

Actually, naz nak cerita pasal appointment naz ngan doctor tadi. Kat klinik goverment okeh! Kemain jenuh menunggu number di panggil -.-' Naz tunggu turn hampir 1 jam setengah! 

Still kat tempat klinik TIBI. Sebab last 2 weeks, naz diberi ubat ventolin utk melihat progress naz camne (Bole rujuk ENTRY INI). Adakah still batuk atau berkurangan. Alhamdulillah, memakai alat tu..batuk naz berkurang, cuma ada waktu..bila terlalu sejuk (aircon kereta & office terutamanya), naz akan batuk2. Bila main ngan kucing, naz akan terbatuk2. Bila berhabuk, pun naz akan batuk2.

Btw,  doctor tu tetap check naz. Kadar ketinggian darah and pernafasan. Dia tanya la soalan skema cam biasa, ada demam ke? Ada susut berat badan ke? Then dia buat conclusion, naz bebas dari TIBI. But, dia akan bagi 1 lagi jenis inhaler yang naz kena pakai 2x sehari, satu di waktu pagi dan satu di waktu malam. 

Penambahan ubat baru..adalah yang warna coklat. 
Ventolin 100 micrograms also di beri lagi.


Kemudiannya, naz dirujuk ke bahagian klinik Asma utk appointment seterusnya dalam masa sebulan dari sekarang.

Kad Appointment


Naz ada tanya la, naz ada asthma ke? Then doctor tu cakap, its type dalam keluarga asthma, but tak la sampai sesak nafas tu. Mungkin naz sensitif pada persekitaran. Ada la mild asthma tu, so caranya..naz kena gunakan inhaler yang baru diberi tu.

Haihh, ntahla...semakin menginjak usia ni, macam-macam penyakit dok datang. Nak jaga camne ntah lagi ni.

Apapun, harapnya..mild asthma ni akan pergi jauh-jauh dr naz. Tak sanggup weh! Doakan naz ye.


Terima kasih sudi baca.

Lots of love.


XOXO






Wednesday, April 2, 2014

Hasil Ombre Jeans Ku.

Salam alayk..

Hola dearest readers... Apa khabar Iman kalian hari ni? Korang semua sihat? Harap semuanya dalam keadaan sihat walafiat la hendaknya.

Entry kali ni, naz nak share 'hasil' meng-ombre jeans naz. Kalian ada baca kat ENTRY NI kan? Yang naz bagi tau naz nak meng-ombrekan jeans naz. Naz gigih cari jeans yang biasa-biasa, murah-murah.. dengan warna biru pale gitu utk di ombre kan. Naz beli fabric dye bagai.


Kat atas ni, adalah bahan-bahan yang naz gunakan utk meng-ombre kan jeans tu. Adalah lebih baik jikalau jeans tu warna pudar ye. Kalau dapat kaler putih adalah lebih better. 

Harap maklum, actually warna dye yang naz beli adalah kaler emerald and pink. Tapi, setelah meng-ombre... lain plak jadinya kaler pink tu. Lagi satu, ni 1st attempt naz...jadi agak berpuas hati la. Pasni, kalau nak ombre jeans or pakaian, naz kena dye dengan lebih lama. Hehe.

So, setelah beberapa hari..baru naz dpt share kan hasilnya. Sebab lepas meng-ombre ni..kena biarkan kering dulu. Pas dah kering, baru basuh pakai natural detergent ye adik-adik.

Moh lihat hasilnya... jeng, jeng, jeng...

Cun ke cun? :D


So, hasilnya jadi camni. Bahagian atas naz dye kan dengan warna Emerald, then bawah warna pink. But surprisely, it turn to Magenta colour! More to purplelish la. 

Naz puas hati... maaf tak dpt tunjuk hasil pemakaian kat kaki, maybe next entry la kan?

So, ada sapa-sapa nak tempah? Heheee.


Thank for reading.


Lots of love!

XOXO