♥ I Follow! ♥

TABUNG KEBAHAGIAAN






Thursday, June 30, 2011

Meh Nak Kongsi Rahsia Kulit Gebu.

Actually ada beberapa kali orang tanya, naz pakai produk skincare apa tuk penjagaan muka. Hmm, awal-awal dulu..ada je naz post pasal tu..siap bagitau, apa yang naz guna, make-up apa yang naz guna. Bole ke ke ENTRY INI.

persoalan oleh Atika Farha

Tapi, entry tu dah lama..naz nak update lagi arr pasal ni, since baru-baru ni ada commentor yang tanya pasal produk skincare apa yang naz guna kt entry Cabaran 14 Hari Tanpa Make Up naz tu.

Btw, kat entry ni naz just share apa yang naz guna la as skincare. Make up? Hmmm~ naz tolak tepi dlu. No make up okay. So...jom check it out.


Rice Milk Soap.

Actually, naz guna ni as pencuci muka. Rice milk soap atau sabun susu beras. Back to nature kata orang. Dulu memang naz pengguna setia Gervenne Clear White Oil Control Lightening Facial Foam, seperti yang naz pernah kongsikan kat entry INI, tapi tahun ni...naz tukar, gunakan produk nature plak. Naz start guna this produk bulan February yang lalu, so far alhamdulillah, naz takde mslh guna this produk. Kiranya sesuai la dengan kulit muka. Kulit rasa lembut, bintik hitam tu pudar. Baunya yang harum, juga best. Korang sendri taula kan, bau beras :)



Ni memang produk skincare yang naz guna. Safi Balqis. Actually sejak dari zaman-zaman skolah lagi naz loyal to this produk as skincare...dan semua produk kat atas tu naz pakai. Belah kiri tu scrub muka, tu naz akan guna 2x per week. Untuk buang sisa2 kulit mati. Waktu pagi, naz akan mulakan dengan toner, kemudian mosturizer pada waktu siang then apply krim kecantikan. Tu jer. Malam plak, naz akan pakai night mosturizer dia. Actually, mosturizer tu naz baru jer guna, sebab baru-baru ni kulit naz berkerudut, kering. Uhukz~ 
This produk mmg takde masalah ngan naz, selain bole maintain kecerahan kulit, baunya yang wangi pun naz suka. Recommanded la..coz naz pengguna Safi Balqis hampir 7 tahun. Tapi korang yg baru nak try tu, kna tengok la kan..kulit korang sesuai ke tak ngan produk ni, ada yang pernah ngadu, bila dia guna produk ni, kulit tambah jerawat la, berminyak la, makin teruk la. Tapi alhamdulillah, naz okey.



Ni plak produk yang naz guna untuk hilangkan whitehead, blackhead kat muka. Naz guna brand Bioglo dari Cosway. Yang Clearpore yang tiub warna hitam tu mmg best, bila guna mmg whitehead kt muka hilang. Produk ni best kalu korang yg rajin make up, bila apply foundation cream ke apa, muka akan jadi flawless. Licin jer tanpa ada halangan whitehead tu. Naz kadang-kadang jer guna this produk, tak slalu pun apply kat muka, just kat hidung n kat dagu jer naz slalu pakai :) 

Yang blackhead lotion tu plak, naz baru jer try sebenarnya..nampak okeyla, tapi nak guna tu mmg ada leceh sket. Yang botol kecik kat tengah-tengah warna hijau tu, adalah produk brand Garden Of Eden. Ni acne serum, tuk fight oily skin, acne dan acne scars.

Muka naz takde mslh jerawat sebenarnya, mende alah tu hnya akan datang time2 'bulan mengambang' penuh jer. Hormon. Masalah naz lebih kepada acne scars la, naz pakai produk ni, mmg terbaik. Tapi kena rajin. Dulu ada satu acne scars bawah hidung sebelah kiri naz, mmg huduh giler. Naz guna produk ni, mmg hilang la. Produk ni, korang bole dapat kat Guardians okey. Watson, tak de plak. Huhuh.


So, tu jer la actually produk-produk skincare yang naz guna. Hope dpt menjawb soalan yang bertanya tu la ea :)





5 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam kenal dik..rasanya pertama kali singgah sini.wahh bestnyer...byk guna produk utk bg kulit cun ye..kulit muka mmg amat berharga.kena jg baik2 kan

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

@Lydia Miza(Aidyl Azim) : salam kenal dear. betul tu kak, mmg kena jga kulit muka.bukan setakat tubuh badan jer :)

♥EiDaEiRaFiZie♥ said...

naz okey ke tak guna tiub hitam utk buang white n black head lat muka.hihi

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

@♥EiDaEiRaFiZie♥ : tu namanya clearpore. okey la...naz pakai takde mslh :)

Rizal Slaughterheart said...

patut la ada bau beras...hehehe :D